Er du klar over hvor mange bakterier der er i tæpper?

Vi ved allesammen godt, at der er bakterier i et gulvtæppe. Det kan vi regne ud når vi bare tænker på det antal gange man måske kommer til at tabe noget mad på gulvet eller hundene ligger med deres kødfulde kødben, og så videre. Vi tænker helst ikke på det… men hvis vi gør… så ved vi godt, at der er MANGE bakterier. Skidt og snavs ligger og hygger sig i stoffet…

Har du også tænkt på, at det er en ting at man går ovenpå sit tæppe der er fyldt med bakterier – og noget helt andet er, at børn kravler hen over det…

Der er lavet et nyt studie som viser, at de små børn faktisk inhalerer 4 gange så meget biologisk materiale (og her taler vi eksempelvis om støv) som voksne mennesker inhalerer – dette er målt ud pr. kilogram af kroppen/kropsmassen. Studiet er udgivet i Environmental Science and Technology (som er et tidsskrift).

En ting som testen/studiet blandt andet viser er en sammenligning mellem helt små babyer – der ligger på maven og skubber sig frem – og så børn der kravler. Sammenligningen viste, at de helt små babyer, der skubber sig frem med armene rent faktisk går hen og inhalerer HELE 20 gange mere end de børn der kravler.

Nu skal man dog ikke blive meget nervøs for sine små der kravler rundt – for nok skal man af og til rense sine tæpper, men man behøver ikke være fanatisk. En gang om året kan dog være en rigtig god ide (afhængigt af hvad man har af dyr, hvor meget der spildes, om man går indenfor med ude-sko osv osv).

Rent faktisk så har et almindeligt tæppe i en bolig omkring 200. 000 bakterier på hver kvadratcentimeter. Vi har nævnt det på vores Facebookside før, og nu nævner vi det lige igen… det svarer til omkring 4. 000 gange så meget som toiletsædet i en almindelig bolig.

Husk også at hudceller, og som nævnt madrester samt pollen også er baktusser der lever i gulvtæpper. De fleste støvsugere har ikke kapacitet (styrke i sugningen) til at få fjernet alle bakterierne og det er derfor, at det kan være en god ide med tæpperens af og til.

For at nedsætte mængden af bakterier så kan man eksempelvis huske, at man ikke skal bære ude-sko inde i huset… Og hvis du har tæpper der ligger hvor mange går – så få dem renset (eller maskinvasket, hvis de kan klare sådan en omgang). Man kan også overveje damprensning.